۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۸:۵۱
سه‌شنبه ۰۲ دی ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۴
کد خبر: ۱۰۸۷۸۸

سخت‌گیری‌های عمدی باکو در مرز آستارا | چه کسی خسارت صادرکنندگان ایرانی را می‌پردازد؟!

سخت‌گیری‌های عمدی باکو در مرز آستارا | چه کسی خسارت صادرکنندگان ایرانی را می‌پردازد؟!
کندی عبور و مرور کامیون‌های باری از مرز آستارا-باکو، موجب خسارت به برخی صادرکنندگان شده است. به گفته‌ء یکی از منابع مطلع در مرز آستارا-باکو به خبرنگار فراز، «بهانه‌های مختلفی برای سختگیری در بازرسی‌ها مطرح می‌شود و گاهی این معطلی‌ها تا ساعت‌ها طول می‌کشد». به گفته این منبع آگاه، سختگیری‌ها در مواجهه با کامیون‌داران ایرانی در حالی هرساله اعمال می‌شود که ورود از طرف باکو به خاک ایران به راحتی انجام می‌گیرد.

همزمان با افزایش صادرات محصولات کشاورزی ایران به کشور‌های اوراسیا، به‌ویژه روسیه، مرز زمینی آستارا با صف‌های طولانی کامیون‌های صادراتی مواجه شده است. آنطور که مسئولان محلی می‌گویند علت اصلی این وضعیت، کندی پذیرش و ترخیص کامیون‌ها در گمرک جمهوری باکو عنوان شده است. این کندی در ارسال محصولات کشاورزی منجر به توقف چندروزه کامیون‌ها و افت کیفیت کالا‌های فاسدشدنی و در نتیجه زیان مالی صادرکنندگان شده است.

گزارش‌های دریافتی و ویدیویی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، نشان‌گر تجمع تعداد زیادی از کامیون‌های ترانزیتی در مرز آستارا-باکو برای حرکت به سمت روسیه است. پیش از این توافقاتی میان ایران و باکو برای حل این معضل انجام شده است اما گویا مشکل به جای خود باقی است.

 

باکو

 

سختگیر‌ی‌های عمدی باکو

بررسی‌های فراز نشان می‌دهد مسایل مختلفی در این معضل موثر بوده است. از سختگیری‌های عمدی طرف باکویی در بازرسی‌ها گرفته تا بی‌نظمی و نبود زیرساخت‌های لازم در طرف مرز ایرانی.

معطلی‌های رانندگان کامیون‌ها در این مرز گاه تا دو هفته نیز بطول می‌انجامد. یکی از دلایل این معطلی‌ها، سختگیری در بازرسی‌های طرف باکویی اعلام شده است. باکو دلیل این سختگیری‌ها را ضعف تجهیزات بازرسی در طرف ایرانی عنوان کرده است. همچنین، چندین بار اخباری از کشف مواد مخدر از سمت مرز ایران به باکو توسط رسانه‌های باکو منتشر شده است.

به گفته‌ء یکی از منابع مطلع در مرز آستارا-باکو به خبرنگار فراز، وجود دلایل سیاسی در سختگیری‌های باکو در عبور و مرور کامیون‌ها بی‌تاثیر نیست. به گفته او؛ «بهانه‌های مختلفی برای سختگیری در بازرسی‌ها مطرح می‌شود و گاهی این معطلی‌ها تا ساعت‌ها طول می‌کشد». به گفتهء این منبع آگاه، سختگیری‌ها در مواجهه با کامیون‌داران ایرانی در حالی اعمال می‌شود که ورود از طرف باکو به خاک ایران به راحتی انجام می‌گیرد.

علی درمانی، فرماندار آستارا، با اشاره به توقف چندروزه کامیون‌ها در این شهر گفته است: «با انجام رایزنی‌های دیپلماتیک با گمرک، مرزبانی، سفارت ایران در باکو و سفارت آذربایجان در تهران، پیگیری‌ها برای تسریع تردد کامیون‌های صادراتی ادامه دارد.»

سامان نظری، رئیس اتاق بازرگانی گیلان، نیز با اشاره به اهمیت اقتصادی آستارا گفته است: «با هماهنگی سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان و پیگیری‌های استاندار گیلان، رایزنی‌ها برای رفع مشکل پذیرش کامیون‌های ایرانی ادامه دارد و باید از همه ظرفیت‌های قانونی برای حل این معضل استفاده شود.

 

باکو

 

اختلافات سیاسی میان ایران و باکو

اختلافات سیاسی میان ایران و باکو پس از جنگ ۱۲روزه و انتشار اخباری درباره استفاده اسراییل از خاک باکو در حمله به اهدافی در ایران تشدید شد. جمهوری باکو از معدود دولت‌های اسلامی است که اسرائیل را به رسمیت می‌شناسد. باکو همچنین از تأمین کنندگان نفت اسرائیل به‌شمار می‌رود.

از سوی دیگر جمهوری باکو از مشتریان تسلیحات اسرائیلی است و تاکنون میلیارد‌ها دلار تجهیزات نظامی از اسرائیل خریداری کرده است. اشپیگل آنلاین سال ۱۳۹۷ در مقاله‌ای می‌نویسد که «باکو کانون جاسوسان جهان و اسرائیل است و این شهر به دلیل همسایگی با ایران برای اسرائیل اهمیت دو چندان دارد».

 

باکو

 

نبود زیرساخت‌های مناسب در مرز آستارا

بخشی دیگر از معضل کامیون‌داران مرز آستارا-باکو اما به طرف ایرانی مربوط می‌شود. نبود زیرساخت‌های جاده‌ای مناسب، نبود پارکینگ برای کامیون‌ها و امکانات بازرسی محدود و قدیمی از عوامل دیگر این مشکل در این منطقه اعلام می‌شود.

نبود امکانات رفاهی و معطلی بیش از حد رانندگان در این منطقه موجب شده است که برخلاف قانون، کامیون‌های ترانزیتی در داخل شهر آستارا به رفت‌و‌آمد مشغول شوند.

 

کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای

در کنار مشکلات مدیریتی در پایانه مرزی آستارا، دستورالعمل اخیر سازمان توسعه تجارت نیز در طولانی‌تر شدن این صف موثر بوده است. بنابر این دستورالعمل اعلام شد که صادرات صادرکنندگان محصولات کشاورزی با کارت بازرگانی فاقد اعتبارسنجی و رتبه‌بندی متوقف شود.

این دستورالعمل از اوایل آذرماه عملیاتی شد اما به دلیل مقاومت و اعتراض برخی صادرکنندگان، سازمان توسعه تجارت اجرای ابلاغیه خود را تا آخر دی ماه به تعویق انداخت. دلیل صدور این دستورالعمل، سوء استفاده برخی از «کارت‌های بازرگانی اجاره‌ای» و باز نگرداندن ارز صادراتی است.

 

باکو

 

درباره گذرگاه آستارا

گذرگاه مرزی آستارا از مهمترین گذرگاه‌های ایران است که در داخل شهر آستارا و در حاشیه رودخانه مرزی آستاراچای به موازات دو شهر هم‌نام آستارا در ایران و جمهوری آذربایجان کشیده شده است. اتصال دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان از طریق یک پل در منتهی‌الیه رودخانه آستاراچای صورت می‌پذیرد.

گذرگاه مرزی آستارا سومین مرز فعال کشور در زمینه صادرات و واردات و از امن‌ترین و پرترددترین مرز‌های زمینی کشور است و بیشترین سهم ارزشی صادرات چمدانی در کشور را دارد. محصولات کشاورزی، مواد غذایی، شوینده‌ها، محصولات شیمیایی، پارچه و صنایع دستی، فرش و موکت، البسه، کیف و کفش، مصالح ساختمانی، مصنوعات پلاستیکی، کالا‌های صنعتی، محصولات معدنی و مصنوعات فلزی عمده کالا‌های صادره شده از گذرگاه مرزی آستارا به مقصد کشور‌های قفقاز نظیر جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه است.

صف‌های طولانی و کیلومتری کامیون‌ها از ورودی شهر آستارای گیلان تا درب بندر و گمرک این شهرستان، هر چند نشان دهنده رونق صادرات و ترانزیت کالا از سوی ایران به جمهوری آذربایجان، روسیه و منطقه قفقاز است، اما نبود تیرپارک در آستارا و کم عرض بودن تنها پل زمینی مرزی سبب ترافیک و توقف طولانی کامیون‌ها در خیابان‌های شهر می‌شود و مشکلاتی را حتی برای شهروندان ایجاد می‌کند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی